woensdag 10 oktober 2012

De bantaba is ingestort

De bantaba, de gemeenschappelijke overdekte ontmoetingsruimte, vergaderplek voor dorpshoofden of rustplaats; elk dorp in Gambia heeft zo'n plek. Vaak is het ook gewoon een plek onder de boom in de schaduw. Het te maken parkje met vakantiehutjes Nilakoto had er een, maar was met tijdelijke middelen opgetrokken; ongeïmpregneerd hout waar termieten dol op zijn en kleiblokken. Hij stond er leuk bij, maar net als de watertoren, hij stortte in elkaar...






Het zat er aan te komen dat hij het niet lang meer zou houden, een tweede regenseizoen was te veel - lijkt. Deze plek moet als functie gaan krijgen om gasten te laten ontbijten, dineren en een verfrissing te drinken. Ook de er aan vast gebouwde kookgelegenheid moest een wat comfortabelere gaan worden. Het zat dus ook in de planning er aan te gaan werken, maar toch ziet het er zo sneu uit alsof er een stap terug is gedaan.

Ondertussen zitten Buba en vrienden niet stil. Er word momenteel prioriteit gegeven aan het werken aan het kleuterschooltje. Er heerst een soort angst - zo schrijft Buba; eerder kwamen de mannen van het ministerie van onderwijs voor inspectie en gaven zo wat instructies (stelden eisen) om het schooltje de officiële papieren te kunnen geven. Nou schijnt dat ze in de regio weer op inspectie zijn en schooltjes die niet aan de eisen voldoen moeten sluiten. Trots vertelt Buba hoe hij zijn ervaringen met Robert toe kan passen en er voor heeft kunnen zorgen dat het hele gebouw gepleisterd is. Er ligt ondertussen beton op de vloeren en de klaslokaaltjes zijn af te sluiten met deuren.

Maar geld blijft telkens nodig, anders kunnen ze niet voort. Wij zijn druk met allerlei manieren te bedenken geld bij elkaar te sprokkelen. Er is al enig resultaat: Babette verkocht haar siroopjes, door de nieuwsbrief kwamen er enkele donaties binnen, er staat een potje bij een bridgclub in het noorden van het land en aankomende zondag staan we zelf met spullen op de Kademarkt in Arnhem om een omzet voor het goede doel voort te brengen.

Hopelijk heeft het volgende nieuwsbericht een wat vrolijkere foto!


Geen opmerkingen: